fbpx
Готуємося до зими: вибір другого шару термобілизни

Останні публікації автора

Готуємося до зими: вибір другого шару термобілизни

Спорядження

Новий блог про другий шар термобілизни, або Level 2 та фліс-клітинку. Для мене особисто це завжди був такий собі допоміжний шар. Його можна було вдіти під софтшел, вітровку або кітель зі штанами і отримати невеличке утеплювання.

Матеріал цього шару класично лише один – це фліс-клітинка (Polartec Power Grid Hiwarmth у контрактних виробах). Головне, щоб клітинка була об’ємна, бо є тонкі варіації клітинки, як все ж більше для базового шару.

По суті це базовий утеплювач – він вдягається на базовий (перший) шар, і допомагає зберегти тепло тіла. Він легший на відміну від звичайної фліски, тому його можна використовувати у трошки прохолодну погоду під кітель.

В чому прикол саме клітинки? Сам дизайн тканини забезпечує крашу циркуляцію повітря ніж звичайний фліс, і, кажучі простою мовою, якщо вам доведеться багато побігати, то ви не так швидко перегрієтесь як у виробі із звичайного флісу.

Є також інші варіанти легкого утеплювача. Вовна (у тому числі Мерінос), інші синтетичні тканини (наприклад Power Air, Power Wool чи Power Stretch від Полартека), або інші варіанти. Щільність матеріалу має бути у районі Heavyweight терми – від 250 і вище.

По дизайну виробу – другий шар не зобов’язаний прилягати до тіла щільно, особливо якщо це half-zip, як у контрактній термі США. Правила з пласкими швами і плечовим швом, як і у першому шарі тут також актуальні.

“Клітинка”, що видають у ЗСУ теж підходить під цей концепт бо зроблена зі схожого матеріалу. В теорії тоненький базовий шар під неї зробить тільки краще.

Бавовни у таких виробах ви не зустрінете, буде лише синтетична тканина, тому обирайте, той матеріал, що вам більше підходить тактильно.

Головне правило першого і другого шару це:

  • 1-й шар відводить піт та вологу від тіла
  • 2-й шар зберігає тепло тіла, домопагаючи 1-му шару відводити вологу.

Якщо у вас є heavyweight чи midweight терма з вовни, то вона може виконувати функції 1-го і 2-го шару разом.

Але для полегшеня розуміння я йду по ECWCS, як вона є. Цей шар простіший для розуміння і підбору і в ньому не так багато тонкощів. Важливо що без базового шару 2-гий шар не буде працювати так ефективно, як міг би (на мій суб’єктивний погляд).

Тепер про виробників:
Насправді їх дуже багато – як контрактні чи туристичні у США, Європі, так і українські. Контрактні Комплект США це PCU, ECWCS, FROG (додаєте до цього фразу “Level 2” у гуглі і буде вам щастя).

По туристичних брендах – найкращий список туристичних і тактичних брендів можна знайти тут. Якщо Полартек з ними співпрацює то це не виробник лайна. Серед них це безперечний фаворит – Fahrenheit. В принципі, як і з першим шаром – топи є у Group281z. Непогані знову ж комплекти у M-Tac, наче колись P1G робили непогані комплекти з Полартеку (зараз не бачу їх нажаль)

Дякую за читання. Далі буде мега-тред про річ, яка є не просто мастхевом, це величина, це наріжний камінь всього аутдор-одягу, це – фліска. Буде багато про фліси, стретч-фліси, фліски та нюанси. Бо ця тема це не просто айсберг, це ціла антарктида.

Спорядження

Останні публікації автора