fbpx
Про системи швидкого скидання бронежилетів

Останні публікації автора

Про системи швидкого скидання бронежилетів

Історія Спорядження

Система швидкого скидання для бронежилета зараз це майже стандарт – багато українських та зарубіжних виробників додають цю можливість у більшість своїх моделей. Але завжди цікаво дізнатись – звідки пішла ця система, яка була її початкова функція.

Майже традиційно як і багато сучасних речей історія цього елементу починається у другій половині 90-х років 20-го сторіччя.

У 1996-му році підрозділи United States Force Recon отримали новий жилет для ведення штурмових дій, що мав назву CQBE AVS – Close Quarters Battle Equipment Assault Vest System.

Він складався з двох компонентів – бронежилету та розвантажувального модульного жилету, який надагався зверху і був модульним! Система фіксації підсумків з кнопками та велкро мала корені у 1970-х, але про це іншим разом.

Головне що до представлення MOLLE це був відносно сучасний елемент спорядження, який відповідав потребам підрозділу. Потихеньку шла розробка нового комплекту – FSBE, який вже мав систему MOLLE.

Але все змінив один випадок. 9 грудня 1999 року гелікоптер CH-46 Sea Knight зазнав аварії під час посадки на USNS Pecos що була частиною тренувань. Семеро морських піхотинців з 14, що були на борту, потонули не маючи змоги звільнитись від важкого спорядження, яке у цьому випадку стало якорем. Шестеро інших встигли врятувати бійці SEAL, а один все ж зміг скинути важку броню та виплисти сам.

Цей випадок привів до перегляду концепції бронежилету системи FSBE. Перші версій Amphibious Assault Vest були класичним Molle-бронежилетом того часу, що тримався разом на велкро та фастексах. У новій версії, що отримала назву AAV QR, де QR означало Quick Release.

У дизайн жилету було додано додаткові армовані троси що скріплювали плечові лямки та боки бронежилету. А внизу була додана спеціальна лямка, потягнувши за яку можна було швидко витягнути тросик, що вмить роз’єднував панелі бронежилету, дозволяючи позбавитись його за потреби.

Система швидкого скидання була оцінена морськими піхотинцями і згодом перейшла у нові комплекти для інших родів Сил Спеціальних Операцій США – Комплекти MLCS для USN SEALs, SFLCS для Спецназу Армії США, DG-MLCS для DEVGRU та оновленого комплекту FSBE II.

Також комерційні виробники теж почали робити свої версії жилетів з системою швидкого скидання. Як приклад RAV (Releasable Assault Vest).

Згодом система швидкого скидання стала одним із важливих компонентів для багатьох моделей бронежилетів і плитоносок.

Історія Спорядження

Останні публікації автора