fbpx
Про взуття загалом і зокрема зимове.

Останні публікації автора

Про взуття загалом і зокрема зимове.

Взуття це одна з найважливіших речей у військовослужбовця. Можна мати найкрутіщу форму, дорогезний плейт і найтактикульніші аксесуари, але якщо в вас неякісне взуття, що не підходить під умови завдання чи банально незручне – переваги всього того спорядження, в яке ви вклали великі гроші нівелюються. Тому якісне взуття це одна з найперших речей яку треба мати військовослужбовцю для комфортного виконування завдань.

Давайте почнемо з того що зараз у ЗСУ видається більш-менш прийнятне взуття, яке, хоча і не являє собою ідеал , але все ж достойно закриває базові потреби (за словами бійців). В принципі, так і має бути – солдат одразу має бути забезпечений зручним взуттям якому не треба було б шукати заміни, але це в ідеальному світі. У реальності потреба у більш зручному взутті все ж присутня, хоча варто відзначити якісний прогрес черевиків що видаються у Збройних Силах.
Берцы пр. Ромны. Требуется мнение знатоков... | REIBERT.info

Як було
Берци Талан. Берци талан модель 2020р. Берци талан демісезонні: продаж, ціна у Запоріжжі. Спецвзуття від "СКАУТ" - 1352593151Як стало нині

Основне правило при підборі взуття – не економити. Маркетплейси просто перенасичені військовим та тактичним взуттям на різний смак та гаманець. Від китайських ноунеймів до брендових пропозицій від відомих та перевірених часом виробників. Але по-перше – будьте уважні серед таких пропозицій простіше простого прибдати щось неякісне, або підробку. Незважаючи на крутий вигляд і схожість на відомі моделі далеко не всі вони вироблені з належних матеріалів та з дотриманням належної якості і технологій. Варто зазначити, що якщо ви знайшли нові черевики, наприклад, від Salomon набагато дешевше, не поспішайте радіти бо це з майже 100%-ю вірогідністю підробка, яка має шанси підвести у самий незручний момент, і взагалі не працювати як потрібно.

3. Багато різних та крутих черевиків, на перший погляд.

Ок, тоді що робити? Ну, по-перше брати взуття в перевірених магазинах і від перевірених брендів, якщо вам потрібно тут і зараз. Якщо в вас є час то завжди можна пошукати Б/В взуття на платформах типу eBay. Особливо рекомендую пошукати Б/В контрактне взуття, яке хоча і нове (або майже нове) можна придбати за невеликі гроші з деякою долею везіння.

Ось мій особистий топ брендів, взуття які я можу рекомендувати:
З відомих військових:

  • Belleville
  • Bates
  • Meindl
  • Haix
  • Wellco
  • Danner
  • McRae
  • Rocky

Та ще декілька контрактних і військових виробників, які мені відомі менше. Ну і не варто забувати що виробники трекіногового та тактичного взуття роблять теж відмінні моделі, які теж спокійно можна носити під час виконання бойових завдань.

  • Lowa
  • Asolo
  • Salomon
  • Merrell
  • Scarpa
  • Hoka
  • La Sportiva
  • Salewa
  • Zamberlan
  • 5.11
  • Oakley
  • та ще багато інших.

На цьому, в принципі, можна було б і завершити статтю, але, навіть якщо ви придбаєте взуття від відомого бренду, це не означає що всі ваші проблеми одразу ж вирішені. Бо серед розмаїття моделей запросто можна взяти хоч і якісні, але абсолютно невідповідні до умов війни черевики. Тому далі окремо про елементи, на які треба звертати увагу:

Best Tactical Boots (Review & Buying Guide) in 2023 - Task & Purpose

Верх має бути вироблений зі шкіри (частіше за все це т.зв “нубук”, або виворотка (це різні матеріали – прим. автора) ), вставки з ріп-стоп нейлону або інших матеріалів схожого типу, що мають бути стійкими до витирання. Класична шкіра теж має право на життя, але частіше зустрічається у виключно зимових моделях по типу Lowa Mountain. Вставки з сіткою годяться виключно для літнього взуття, бо сітка схильна до пропускання води та вологи. Також перевірте наявність вентиляційних отворів або люверсів – вони зроблені для відведення води (не вологи а саме води) та вентиляції стопи і тому такі черевики годяться лише на теплий період року.

Багато хто з відомих виробників військового, тактичного та туристичного взуття використовує підошви Vibram. Це відомий виробник, який ще 30-х років минулого сторіччя спеціалізується на підошвах, у тому числі для різних типів професійного взуття. Якщо ви подивитесь на підошву своїх черевиків – з великою вірогідністю ви побачите лого Vibram. Звичайно не всі виробники (навіть деякі з топових), використовують Vibram, бо мають свої пропрієтарні дизайни.

Важливо, щоб малюнок підошки був “агресивним”, розрахованим на використання на грунті. Матеріал підошви не має бути зовсім “дубовим” при кімнатній температурі, бо на холоді підошва затвердіє ще сильніше і буде ковзати і не триматись навіть на вогкому грунті чи мокрій траві. Якщо подошвка масло-бензо-стійка (наприклад Vibram® Tsavo) це буде великим плюсом.

Кріплення підошви до черевика бажано щоб було литтєве, або литтєво-клейове. Цією практикою користується переважна більшість виробників трекіногового або тактичного взуття. Цей метод надійно скріплює підошву з черевиком, і забезпечує довговічність самого черевика, тому що дозволяє зробити підошву такої, форми, яка може захищати за рахунок конструкції чи додаткового шару (канту) більш зносостійкого матеріалу зони найбільшого зносу (наприклад як на фото черевиків Lowa нижче).

Пришита підошва, або ниткове з’єднання максимально не підходить для сучасного військового взуття бо далеко на таке довговічне. У вологій середі нитки деградують, і механічно зношуються загалом. Саме тому цей спосіб кріплення, незважаючи на його репутацію “якісного рішення” у старшого покоління, не є найкращим вибором для сучасного військового взуття.

!Важливо. Підбираючи взуття навіть на літо не беріть його розмір в розмір. Під час фізичної активності стопи трошки розбухають і черевик який ще вчора був вам комфортним сьогодні різко стане замалим і незручним. Візміть на піврозміра більший черевик, якщо той що ви міряєте вам впритик. Завжди залишайте місце для пальців. Обираючи зимове взуття беріть на розмір більше, враховуючи розбухання стопи та шари теплих шкарпеток, які вам потрібно буде вдягти коли стане дуже холодно.

Але ж взуття ви не будете носити тільки влітку при сухій погоді, вірно? Природає має властивість змінювати свої сезони, тому далі трошки про ті нюанси, які треба знати для підбору якісного зимового взуття.

Danner's Winter Boots vs Military Winter Boots - Does Danner Hold Up? - stridewise.com

Зимове взуття не повинно мати ніяких вентиляційних систем та сітчастих вставок. Це-прямий шлях до втрати тепла, який не перекриватиметься шкарпетками, навіть мембранними. Плюс волога відмінно знаходитиме шляхи до вашої ноги. Найкраще для зимового взуття це шкіра, нубук, або виворотка (по суті теж шкіра). Також можливі вставки з тканини

Іншим ключовим компонентом є мембрана, яка додатково захистить ваші ноги від вологи, води та роси, в той же час сприяючи відведенню надлишкової вологи якщо ваши ноги спітніли від високої активності. Зимове взуття без мембрани, на мій погляд, не оптимальний варіант. Найвідоміший виробник мембран – W.L Gore, і відповідно найчастіше використовуються мембрани Gore-Tex (Гортекс). Визначити таке взуття можна частіше всього по літерах GTX у назві. Це не завжди зимове взуття, може бути також демісезонне, в якому є мембрана, але немає утеплювача.

Але саме наявність утеплювача відрізняє зимове взуття від демісезонного. Його наявність це мастхев для зимових черевиків. На вигляд таке взуття схоже на звичайне демісезноое, а не на т.зв “дутіки” або Booties, що вдіваються поверх звичайних черевиків для випадків коли треба ходити виключно по глибокому снігу. Тому завжди дівіться харакетристики взуття – в них ключ до підбору черевиків відповідно до ваших потреб.

Picture 1 of 12

Booties

Утеплювач у черевиках теж об’ємний, як, наприклад, у 7 шарі і діє він теж схожим чином. Важливо, що утеплені черевики теж відрізняються – за кількістю/вагою утеплювача. Уважно дивіться на вагу утеплювача у черевика щоб зрозуміти що саме вам потрібно.

Градація приблизно така:

  • 200g – для помірної активності у помірну погоду або дуже високої активності у прохолодну.
  • 400g – для помірної активності у прохолодну погоду.
  • 600g –  найкраще підійде для більш холодної погоди або для меншої активності у прохолодну.
  • 800g – Для помірної активності у сильні морози або малої активності у прохолодну погоду.
  • 1,000g – для малої активності у сильні морози.
  • 1200++ – для екстремально холодних умов. Я знаю про існування 1200, 1400 та 2000г утеплення в черевиках. Це найтепліше, що можна знайти. Так взуття вже можна розлядати для довгих експедицій у районах близьких до арктичних.

!Власний досвід (суб’єктивна думка) – в черевиках більш ніж 800g я не бачу потреби у нашому кліматичному поясі, особливо при хоча б мінімальному рівні активності. 400-600 грамів на мій погляд це ідеальна кількість утеплювача, а черевиків по типу Belleville 755 600g має вистачити для будь-яких потреб і завдань (якщо не враховувати виключення для тих хто може декілька годин провести не рухаючись).

Ну і об’єктивно – більше утеплювача – не завжди краще. Тепліший черевик – важчий черевик. У 1200g ви будете далеко не так швидко пересуватись, а під час високої активності вам в них буде банально спекотно.

Дуже прошу Вас не розглядати взуття на хутрі у якості зимового військового взуття. Для повсякденне взуття щоб розсікати по місту хутро – це ОК, але для військового взуття це великий червоний прапорець. Такі черевики можуть бути теплі, але вовна або хутро не відводить вологу, навпаки вбираючи її в себе, що робить черевик прохолодним, незручним і важким. Також вони преступно довго висихають.

!Важливо. Всі переваги якісного трекінгового або військового взуття можна оцінити лише при наявності якісних шкарпеток. Тому носіть або стандартні ЗСУшні (бо вони непогані), або придбайте собі декілька пар якісних військових або трекінгових шкарпеток.

Дякую за читання.

Останні публікації автора