fbpx
Готуємося до зими: сьомий шар

Останні публікації автора

Готуємося до зими: сьомий шар

Спорядження

А тепер остання частина серії блогів про теплий одяг – Level 7 або ж сьомий шар. Це одяг для екстремально прохолодної погоди. І в принципі цим все сказано. Комплекти такого одягу бажано використовувати при дуже низьких температурах.

Виходячи з таблички комбінування шарів такий одяг можна використовувати навіть у статиці при дуже низьких температурах, що робить такий комплект просто маст-хев річчю на зимовий період.

Одразу скажу що цей матеріал буде не дуже довгим, бо принципи підбору розміру та бажаного дизайну такі ж самі, як і у попередніх зовнішніх рівнів одягу.

Майте на увазі що під 7-й шар вам доведеться багато чого вдівати і тому він має бути вільним. Якщо куртка а штані вам впритик – це не ваш розмір – спробуйте більший.

На рахунок штанів – якщо в них є бокова застібка-блискавка для швидкого вдівання/зняття – це плюс, бо дозволить швидко утеплитися або навпаки без потреби знімати хоч щось з себе.

Взимку, як самі розумієте – зняти хоч одну річ з себе – це вже почати втрату тепла. Тому все, що допомагає цього запобігти буде плюсом.

На рахунок куртки варто зауважити – ця куртка (якщо вона не контрактна) повинна мати великий регульований каптур щоб можна було натягнути його поверх шолому, якщо буде потреба. Деякі моделі можуть мати простой нейлоновий каптур без утеплювача, деякі – утеплений (що не ховається).

Завдяння 7-го шару – це повний захист від прохолодного повітря. А це вже заслуга матеріалів. Верх у 7-го шару це нейлон, подібний до того що був у софтшелі, але це просто нейлон, без мембрани. Від 30 до 70D. Він може бути як plain (рівний), так і у деяких випадках – Rip-stop.

Для захисту від опадів частіше всього йому роблять DWR або інший тип обробки, який запобігає вбиранню вологи зовнішнім шаром.

А от утеплювач має бути об’ємним і я знаю лише два крутих утеплювача які можу порекомендувати – це Climashied APEX та Primaloft. Якщо ви вирішили що пуховик з натуральним пухом теж підійде – це не так. Може для похідних умов він і згодиться, але у бойових умовах при постійному русі, падіннях (у сніг, калюжі та інше лайно) пух дуже швидко вбере вологу і перестане зігрівати.

Синтетичний утеплювач більш стійкий до вологи, швидше сохне і не втрачає форму набагато довше, зберігаючі всі зігріваючі властивості.

З матеріалів до одвічного питання – де ж таке взяти і придбати?

З доступного це Helikon, M-tac та Fahrenheit. В них є куртки з таким утеплювачем, які відповідають усім потребам на холодну пору року.

Звичайно ж контрактні комплекти ECWCS, PCU (яка доречі може бути в камуфляжі AOR), USMC Happy Suit – це з американського добра що можна знайту у США.

Також у блозі про софтшел я помилково прийняв куртку з комплекту PCS за софтшел (за що вибачаюсь), але люди сказали що ця річ ближче до 7 шару, тому враховуючи їх невелику ціну – цей виріб може бути непоганим вибором.

Якщо ж ви фанат туристики чи маєте великий бюджет то Massif, Propper, Crye, Beyond та багато інших виробників роблять подібні куртки та штани. Шукайте їх за ключовою фразою (high) Loft Jacket/Pants, але не переплутайте з Polartec High Loft – це зовсім інша річ.

Дякую Вам за читання. На цьому серію блогів про ECWCS та теплий одяг вважаю завершеною (поки що). Але в майбутньому можливі доповнення, бо все розвивається.

Спорядження

Останні публікації автора