fbpx
Готуємося до зими: яке спорядження не варто купляти

Останні публікації автора

Готуємося до зими: яке спорядження не варто купляти

Спорядження

Продовжую писати за теплі речі. Сьогодні маленький блог про речі, які треба обходити стороною, якщо взимку ви хочете відчувати себе комфортно.

Почну здалеку – з традицій. Традиції – це, на мій скромний погляд, речі які робили наші пращури, батьки, і які ми робимо з поваги до них, або тому що “так прийнято”. Якісь традиції живуть віками, а якісь йдуть у небуття через те, що часи і суспільство змінюється.

Так і з сьогоднішніми речами – частіше за все це речі, які вже морально застарілі через дизайн, матеріали або конструктив, але активно використовуються через так зване “Та ото носив дід (батько/суперкум/сват/брат) і все норм було, це ж все перевірене, не те що оці ваші [назва предмету]”.

Бавовняна термобілизна

Відома “Білуха”, або будь-яка “термобілизна” з бавовни це гроші на вітер. Якщо вам її видали – ок, покладіть її в куток і хай лежить. І не дай боже вам купити її за свої. Бавовна в якості матеріала для термобілизни не годиться зовсім. Вона не відводить вологу, а тільки вбирає.

Це загрожує швидкою втратою тепла тіла на холоді, бо бавовна ще й висихає довго. У вологому стані вона стає важкою та незручною. Тому залиште розповіді про “чудодійну білуху” для історії і носіть гарну термобілизну базового шару.

“Горка”

Зараз ризикую викликати гнів деяких слоїв населення. Костюми типу “Горка”. Як на мене – придбати у 2023 році горку за свої гроші – це смертний гріх, бо по-перше це руснява фігня. По-друге – цей костюм застарів вже на 20-30 років.

Сучасні горки робляться зі старого-доброго брезенту, саржі, або “Грети”. Ці тканини не виділяються малою вагою, гарною повітропроникністю та в цілому – зручністю, бо мають у складі бавовну у кількості від 20% до 100%. А як я писав вище – для терми бавовна це велике “НІ”.

До того ж, насправді, деяки види горки не дуже сильно захищають від вітру та дощу. А якщо горка промокла, то вона стає тягарем, а не допомогою.

За ці ж гроші можна купити нормальний британський Гортекс, який буде на порядок краще, легше і компактніше. А в горці хай русня дохне.

Бушлати

Цей витвір завдяки речовій реформі ЗСУ вже трошки відходить у минуле, але все ще живий. Це бушлат старого зразка (на овчині, ваті та будь якій хуйні родом з 1956 року).

 

Цей шикарнющий витвір haute couture може й підходить для охоронців для вахтерів, але в полі він швидко набереться вологи, і буде важити як весь ваш плейт з БК, плитами і снікерсами.

Варто додати, що овчина, як натуральна, так і синтетична, не розрахована на нормальний теплообмін. А зовнішній шар – це частіше всього та ж грета, або саржа, як у горки.

Ну і варто додати, що й в сухому вигляді цей бушлат буде порядно важити, а захищати буде приблизно так само, як і гарний софтшел, або фліска з вітровиком, які на декілька порядків легше, швидко висихають, нормально відводять вологу, а коли намокнуть не перетворюються на балласт.

Ніколи не витрачайте свої гроші на це, якщо вам щось таке видали у війську – покладіть в куточок, хай лежить. Якщо таке вам привезли волонтери, або ви самі волонтери – це щось на рівні “броників з ресор”, що більше шкодить, ніж допомагає.

Спорядження

Останні публікації автора